HÍREK, AKTUALITÁSOK Blog

Miért fontos a megfelelő vámtarifaszám meghatározása?
Miért fontos a megfelelő vámtarifaszám meghatározása?

Sokan nincsenek tisztában a vámtarifaszám (VTSZ) fontosságával. Pedig az odafigyelés hiánya komoly többletkiadás és bírság formájában is lecsapódhat. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a vámtarifaszám két, látszólag azonos kategóriájú és összetételű termék esetében is különbözhet. Ezáltal maga a fizetendő áfa összege is eltérhet. A jóindulatú tévedés is éveken át tartó észrevétlen többletkiadással, vagy éppen visszamenőlegesen megállapított adópótlással és bírsággal is járhat.

Könnyen előfordulhat, hogy szándékunk ellenére nem megfelelő mértékű adót fizetünk. Hogyan kerüljük el ezt a kellemetlenséget, mely minden esetben komolyan kihathat vállalkozásunk költségeire? A bejegyzésből megtudhatjuk!

Mi az a vámtarifaszám (VTSZ)?

A vámtarifaszám a vámtarifa besorolási rendszerhez kapcsolódik. Minden értékesítendő termékhez tartozik egy vámtarifaszám, melyet a Kombinált Nómenklatúra alapján állapítanak meg. A KN, azaz a Kombinált Nómenklatúra az alszámokat sorolja be, melyek az erre vonatkozó éppen aktuális uniós rendelethez igazodva változnak, akár évente.

A VTSZ besorolása kihat az adott termék után fizetendő adóra, mivel annak mértéke minden esetben a termék vámtarifaszámától függ. A vámtarifaszám kódolás összefügg a termék összetevőivel, valamint azok arányával is. Éppen emiatt könnyű hibába esni a vámtarifaszámmal kapcsolatban. Ugyanis a látszólag azonos kategóriájú termékek könnyen különböző vámtarifaszámmal rendelkezhetnek. Sokszor egy-egy összetevő mértéke, plusz alapanyag léte is eredményezheti azt, hogy a látszólag azonos termékek mégis eltérő besorolást kapjanak. Ezért például két eltérő márkájú keksz vagy sütemény is eltérő besorolást kaphat. Viszont sok gazdálkodó esik abba a hibába, hogy automatikusan ugyanabba a vámkategóriaszámba sorolja a hasonló típusú termékeket. Ez persze nem csak az élelmiszeriparban fordulhat elő.

Összefügg az adó mértéke és a VTSZ?

Az egyszerű és gyors válasz egyértelmű: igen. A termékek után fizetendő ÁFA különbözhet (melyet az Áfa törvény határoz meg), hiszen az adókulcsok nem minden termék esetében azonosak. Magyarországon 5%, 18% és 27%-os áfakulcsok léteznek. Ezek mértéke pedig a vámtarifa besoroláshoz kapcsolódik. Az Áfa törvény határozza meg azokat a vámtarifaszámokat, melyekre kedvezményes adó mérték vonatkozik.  Könnyen előfordulhat, hogy például egy joghurtot tévedésből 18% helyett 27%-os adókulcsba sorolunk be, mert a hozzá hasonló puding áfakulcsa 27%, de az általunk értékesített joghurtra valójában az alapanyagok szerkezete és mértéke miatt 18%-os kulcsot kellene számolnunk. Mik lehetnek ennek a következményei?

Miért költhetünk többet, ha nem figyelünk oda a vámtarifaszámra?

A már említett példák is mutatják, hogy milyen könnyen tévedhetünk a vámtarifaszámok besorolása esetén.

Adótöbbletet fizethetünk, úgy, hogy nem is tudunk róla

Ez az egyik eset. Ilyenkor értelemszerűen magasabb áron értékesítjük a terméket, és így hátrányba kerülhetünk a konkurenseinkkel szemben, hiszen a vásárlóink döntésére kihat, ha két azonos termék árában jelentős különbséget fedeznek fel. Emellett előfordulhat, hogy mivel nem tudunk a tévedésről, hónapokon vagy éveken át fizetünk ki az akár 9%-kal magasabb adót, erről pedig az adóhivatal nem köteles minket tájékoztatni. Így a probléma nagyon hosszú ideig fent tud állni. Ezért fontos, hogy ha felmerül, hogy esetleg rossz besorolást kapott a termékünk, akkor ellenőrizzük le annak vámtarifaszámát, és az ahhoz kapcsolódó adó mértékét.

NAV büntetés visszamenőleg, bírsággal

A másik eset, amikor rossz szándék nélkül, tévedésből, a rossz VTSZ használatából kifolyólag alacsonyabb áfakategóriába soroltuk a termékünket. Ilyenkor egy NAV ellenőrzés során egy komolyabb vizsgálatot is indíthat a hatóság. Ilyenkor, ha éveken át értékesítettük rossz adókulccsal a terméket, akkor akár évekre visszamenőleg, tételesen is ki kell fizetnünk az adókülönbséget. Emellé komoly bírságot is kaphatunk. Létezhet olyan szerencsétlen helyzet is, hogy emiatt eljárást indít ellenünk a NAV, adócsalás címén.

Ki tud nekem ebben segíteni, és hogyan?

A vámtarifaszámok meghatározásában szakértői segítségre lehet szükségünk.

Létezhet olyan eset, hogy érdemes bevizsgáltatnunk a terméket, hogy az összetételről, az összetevők arányáról informálódva leellenőrizhessük a vámtarifaszám helyességét. A vámtarifaszámok a Kombinált Nómenklatúra törvényes változásai miatt évente változnak, ezért le kell ellenőrizni a termékek besorolását. Ehhez olyan szakemberre van szükségünk, aki rendelkezik a megfelelő tudással, és követi az aktuális jogszabályokból eredő változásokat.

Szabó Zsuzsanna Klára vámtarifaspecialista és szakértő rendelkezésére áll a gazdálkodóknak.

Lezárt hozzászólások